Poskrbimo za varnost zaposlenih in vaših strank​

Z našimi naprednimi sistemi za dezinfikacijo, merjenje temperature in zaščito poskrbimo za varnost v vašem delovnem okolju.

Kako nas zaščitna maska ščiti?

Zaščitna maska, skupaj s pogostim umivanjem oziroma razkuževanjem rok ter vzdrževanjem družbene razdalje, predstavlja učinkovito zaščito pred širjenjem virusa COVID-19. Ker se v družbi pojavljajo nekatera vprašanja in dvomi glede uporabe zaščitnih mask, bomo na njih poskusili odgovoriti v tem članku.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predlaga uporabo mask, ker vemo, da virus lahko prenašajo ljudje še preden se jim pojavijo simptomi okužbe ter posamezniki, ki so okuženi z virusom, vendar prebolijo bolezen brez kakršnikoli simptomov. To pomeni, da je možno, da smo okuženi z virusom, vendar tega sploh ne opazimo. Zaščitna maska je zato učinkovito sredstvo s katero preprečimo, da bi okužili druge z virusom.

Kirurška zaščitna maska je ohlapna maska za enkratno uporabo, ki ščiti nos in usta uporabnika. Takšna maska lahko filtrira velike delce v zraku. Kirurške maske zaščitijo druge z zmanjšanjem izpostavljenosti slini in dihalnim izločkom uporabnika maske. Takšne maske niso najboljša zaščita pred koronavirusom, vendar so dobre če nimamo na voljo N95 maske.

Zaščitna maska N95 je vrsta respiratorja, ki nudi več zaščite, ker lahko filtrira velike in majhne delce. Kot je razvidno iz imena, je maska zasnovana tako, da filtrira 95% zelo majhnih delcev. Nekatere takšne maske vsebujejo ventile, ki olajšajo dihanje. Pri tej vrsti maske se ob izdihu uporabnika sprosti nefiltriran zrak.

Pomembno je, da si masko pravilno namestimo. Načeloma so N95 maske primerne za enkratno uporabo, vendar raziskovalci testirajo načine, kako jih primerno dezinficirati, da se lahko uporabijo večkrat.

Zaščitna maska iz blaga je namenjena zajemanju kapljic, ki se sprostijo ko uporabnik govori, kašlja ali diha. Uporaba takšne maske je predvsem namenjena, da posamezniki, ki imajo COVID-19, vendar se tega ne zavedajo, ne širijo virusa med druge ljudi. Predstavljajo učinkovit in preprost način za omejitev širjenja virusa. Države, ki so v začetku pandemije zahtevale obvezno uporabo mask, razkuževanje rok in vzdrževanje družbene razdalje so bile najbolj učinkovite pri zajezitvi širjenja virusa.

Prednost takšnih mask je, da so poceni ali pa jih lahko izdelamo sami ter jih je možno oprati in ponovno uporabiti. Zaščitna maska predstavlja pomemben pripomoček za preprečevanje širjenja okužbe. Pomembno je, da se zavedamo, da ne predstavlja nadomestilo za ohranjanje družbene razdalje in razkuževanje rok. Proti virusu se najbolje borimo z upoštevanjem vseh treh ukrepov.