Poskrbimo za varnost zaposlenih in vaših strank​

Z našimi naprednimi sistemi za dezinfikacijo, merjenje temperature in zaščito poskrbimo za varnost v vašem delovnem okolju.

Kako se ljudje okužijo s COVID-19?

V večini primerov je nemogoče natančno določiti, kako se je oseba okužila z virusom COVID-19. Raziskave so znanstvenikom omogočile, da prepoznajo in po verjetnosti razvrstijo najverjetnejše načine okužbe. Razumevanje teh tveganj je ključnega pomena za uspešen boj proti pandemiji. Pomemben je tudi razkuževalec za roke in uporaba zaščitnih mask.

Daljši stik z okuženo osebo je najpogostejši način prenosa okužbe, ker okuženi izločajo kapljice, ki nosijo virusne delce, ko normalno govorijo, pojejo ali samo dihajo. Zato velja nasvet, da ohranjamo razdaljo do drugih ljudi. Manj pogostejši načini za okužbo vključujejo aerosole, ki lahko posameznika okužijo na večjo razdaljo. Zato je dobro, da so prostori dobro prezračeni in da nosimo zaščitne maske. Virus se lahko prenaša tudi preko površin, kot so kljuke ali pipe. Zato moramo redno uporabiti razkuževalec za roke ali milo za umivanje rok.

Če ste vsaj 15 minut v bližini osebe okužene s COVID-19 ali krajših obdobij zraven nekoga, ki kašlja ali kiha, obstaja resno tveganje, da se boste okužili z virusom. Preživljanje več časa v zaprtih prostorih z drugimi ljudmi poveča tveganje za okužbo, zato so zapori ali domovi za ostarele še posebej verjetni kraji, kjer lahko pride do hitrega širjenja okužb. Ohranjajte razdaljo vsaj dveh metrov do drugih ljudi in redno uporabljajte razkuževalec za roke.

Največje dihalne kapljice hitro padejo na tla, manjši aerosoli pa lahko potujejo in ostanejo v zraku dlje časa. Njihova majhnost poveča verjetnost vdihovanja globoko v pljučih, kar lahko povzroči hujši potek okužbe. Kašelj lahko razprši delce 4 do 5 metrov daleč, kihanje pa do 8 metrov stran. Prostori brez primernega prezračevanja so posebej nevarni za hitro širjenje virusa. Obrazne maske kot je N95 in prezračevalni sistemi so dober način za omejevanje širjenja okužb in uporabljen razkuževalec za roke. Čeprav ni poročil, ki bi neposredno dokazovalo, da se virus širi preko površin je to verjetna pot za širjenje glede na dosedanje ugotovitve. Virus je lahko zelo obstojen v primernih pogojih in se pri hladnih temperaturah lahko dlje časa obdrži na površinah kot je steklo ali bankovci. Zato je dobro uporabiti razkuževalec za površine in redno razkuževati predmete, katerih se ljudje pogosto dotikajo (npr. pipe, kljuke…).